Doppen inzamelen

Wat begon als een ludieke actie is uitgegroeid tot een groot landelijk succes. In heel Nederland wordt ondertussen fanatiek doppen gespaard. 

De doppen worden gerecycled bij de Onttiningsfabriek in Leeuwarden en bij European Metal Recycling in Nijmegen waar een mooie prijs per kilo wordt betaald: hoe meer doppen, hoe groter het bedrag dat het Diabetes Fonds ontvangt voor wetenschappelijk onderzoek.

Iedereen kan meehelpen door de doppen te verzamelen. Vele restaurants, cafés en (sport)verenigingen doen al mee. Ook jij kunt een 'dop' in het zakje doen door bijvoorbeeld thuis de bierdopjes te sparen.

Wil je weten waar je je gespaarde doppen kunt inleveren? 
De doppenactie volgen op Facebook? Leuk! Ga naar www.facebook.com/diabetesactie.
Ben je op zoek naar andere informatie? Stuur gerust een email naar het doppen-vrijwilligersteam via info@metalendoppen.nl
 
Bekijk alle
€ 12.256,10 09-07-2024 | 12:48
€ 20 Dank aan iedereen voor sparen van dopjes 08-06-2024 | 12:43
€ 22 Dank je van wouter en lotte aan iedereen die weer mee heeft gespaard voor onderzoek naar deze rot ziekte 05-04-2024 | 09:57
€ 3.607,61 15-02-2024 | 10:25
€ 5.009,40 06-02-2024 | 13:57
Bekijk alle

Doppen­actie levert 100.000 euro op voor onderzoek

20-01-2022 | 10:30 Vrijwilligers hebben jarenlang kroonkurken ingezameld en daarmee is nu 100.000 euro opgehaald voor diabetes­onderzoek. Deze doppenactie begon in 2014 met één vrijwilliger en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke operatie met ruim 70 inzamelpunten door heel Nederland. Het tin dat in de metalen doppen zit, levert geld op door recycling. De vrijwilligers gaan de komende jaren verder met de doppenactie Elke provincie heeft inzamelpunten waar iedereen doppen kan inleveren. Vrijwilligers ontvangen de doppen, slaan ze op en organiseren vervoer naar een recycleplaats. Nicolle van der Putten heeft zelf diabetes type 1 en is verantwoordelijk voor de opslag en het vervoer in haar regio. 'Ontzettend veel mensen uit de buurt, verenigingen, bedrijven en kleinere inzamelpunten uit de regio brengen hier hun verzamelde doppen bij ons. En wij gooien ze dan in grote bouwzakken achter het huis.' (Op de foto hieronder met haar gezin en medewerkers van het Diabetes Fonds) Van eenmansactie naar landelijke inzet De doppenactie werd in 2014 opgezet door Arjan Pinkert. Zijn dochter Anouk heeft diabetes type 1 en hij wilde graag iets voor haar doen. Daarom begon hij spontaan aan een inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds. Inmiddels wordt er in heel Nederland fanatiek doppen gespaard en heeft Pinkert  het stokje overgedragen aan een viertal vrijwillige coördinatoren waaronder Nicolle. Hoe meer doppen er worden ingezameld, hoe meer geld er beschikbaar komt voor diabetesonderzoek. Inmiddels zijn er ongeveer 150 miljoen kroonkurken en deksels ingeleverd. Chauffeurs nodig door succes De gedreven vrijwilligers zijn nog lang niet klaar met het inzamelen en coördineren van doppen. 'Diabetes heeft veel impact op je dagelijkse leven en op deze manier kunnen we onderzoek ondersteunen om deze ziekte te genezen en de gevolgen ervan te verminderen,' vertelt Nicolle. De vrijwilligers zoeken door het succes van de doppenactie naar extra chauffeurs die grote bouwzakken met kroonkurken en deksels naar de Nederlandse Onttinningsfabriek kunnen vervoeren. Deze chauffeurs zijn nodig om de doppenactie draaiende te houden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@metalendoppen.nl. 'Het Diabetes Fonds is de vrijwilligers ontzettend dankbaar voor het harde werk. 'Respect voor wat dit handjevol vrijwilligers voor elkaar heeft gekregen. Ons uiteindelijke doel is een toekomst zonder diabetes. Wij weten zeker dat wetenschappelijk onderzoek oplossingen gaat brengen,' zegt interim-directeur Rens Vandeberg van het Diabetes Fonds. Doppenactie en inzamelpunten (Foto's: ANP, Paulien van de Loo)
Lees meer