250.000 euro opgehaald na 15 edities Handwerkfestijn voor het Diabetes Fonds!

21-06-2023 | 15:00

De 15e editie van het jaarlijkse Handwerkfestijn in Hoevelaken was afgelopen weekend een groot succes. Extra speciaal want alle 15 edities bij elkaar leverde maar liefst 250.000 euro op voor diabetesonderzoek. Het Handwerkfestijn is een markt voor creatievelingen waar allerlei handwerkmaterialen zoals stoffen, wol, garens en kralen te koop zijn.  

Organisator Marja Leijtens organiseert jaarlijks samen met de 200 vrijwilligers dit evenement met veel plezier. Vrijwilligers helpen gedurende het weekend Marja met het opbouwen, sjouwen en aankleden van de stands, sorteren en verkopen van de spullen.  

 
Ontstaan Handwerkfestijn 

Het Handwerkfestijn ontstond ooit doordat Marja kantklos-les gaf. Ze had veel materialen liggen die ze niet meer gebruikte. Ze besloot deze te verkopen, waarbij de opbrengst ging naar het Diabetes Fonds. Haar zoon Lars (29) kreeg namelijk op 3-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 1. Marja maakte de ziekte van dichtbij mee en besefte hoeveel impact de ziekte heeft op het dagelijks leven van mensen.

 

Van enkele kraampje naar evenement 
Tijdens de eerste editie van het Handwerkfestijn waren er slechts enkele kraampjes. Dit jaar zijn er tenten met een oppervlakte van 200 m2 met wel 1.300 dozen gevuld met verschillende soorten handwerkmaterialen. Mensen schenken allerlei materialen die verkocht mogen worden. Zo is het Handwerkfestijn uiteindelijk uitgegroeid tot een bekend fenomeen. Jaarlijks trekt het festijn 1.000 mensen die handwerkgek zijn uit het hele land naar Hoevelaken.   

 

Marja: 'Ik had nooit durven dromen dat het Handwerkfestijn zo groot zou worden en zoveel ging opbrengen voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Alle hulp die we krijgen is geweldig. De buurt helpt ook mee, zo stellen bewoners parkeerplaatsen beschikbaar voor het parkeren van honderden fietsen en auto's. En natuurlijk de vele vrijwilligers die helpen met de opbouw en het verkopen van de materialen. Ook zijn er sponsoren die vrachtwagens en tuinparasols sponsoren en de dozen mochten weer opgeslagen worden bij Pot Logistiek en Verhuizingen, en Harco Hoveniers stelde het terrein weer beschikbaar. Het is werkelijk fantastisch!'

 

Alles voor genezing van diabetes 

Marja komt in actie voor haar zoon en alle andere mensen met diabetes. Bij de editie van afgelopen weekend is meer dan 40.000 euro opgehaald. Dat betekent dat er in 15 edities (bijna) 250.000 euro is opgehaald.' Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds: ‘Wat Marja met al die betrokken vrijwilligers bij elke editie voor elkaar krijgt, is echt heel erg bijzonder. Allemaal zo bevlogen en betrokken bij de organisatie van het festijn en het einddoel: geld ophalen voor diabetesonderzoek. Zulke mensen en initiatieven maken echt een verschil, niet alleen om onderzoek te kunnen financieren maar ook om aandacht te vragen voor diabetes. Wij zijn Marja en haar team heel erg dankbaar.’