Lennart is vertrokken: 10.000 kilometer fietsen voor het Diabetes Fonds

02-04-2021 | 10:00

Op 2 april is Lennart eindelijk begonnen aan zijn fietstocht. Na een jaar uitstel, stapte hij op de fiets vanaf zijn voordeur in Amsterdam richting China.  Dit gebeurde met luid geklap van de buren en onder begeleiding van zijn voetbalteam en vriendin, die het eerste stukje meefietsen. Zijn doel: aandacht en donaties vragen voor diabetes type 1 en onderzoek.

Diabetes type 1 

Lennart Michels (29) kreeg ruim 10 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Het is dag in dag uit een uitdaging. Maar al snel besloot hij dat zijn diabetes hem niet in de weg mag zitten om zijn dromen te verwezenlijken. Reizen is altijd al een passie van hem geweest. In Kyrgystan ontmoette hij twee fietsers die hem inspireerde een wereldreis te maken op de fiets. Hij kreeg het idee niet uit zijn hoofd en stippelde zijn fietstocht uit.

''Ik wil laten zien dat je met diabetes type 1 alsnog alle uitdagingen in het leven aan kan gaan en ik hoop ook anderen te inspireren een beetje uit hun comfortzone te treden.”

Dat er door zijn diabetes iets meer bij komt kijken dan bij iemand zonder diabetes, is hij zich heel bewust van. Wat mee te nemen, hoe om te gaan met insuline bevoorrading of de impact van hoogte meters op zijn sensor bijvoorbeeld. Hier schreef hij een blog over ‘Ik ga op reis en neem mee: een fiets en een hele hoop insuline’.

Steun Lennart en zijn actie


Waarom nu?

Het originele plan was om in maart 2020 op de fiets te stappen. Gezien de intelligente lockdown waar Nederland zich toen opeens in bevond, besloot Lennart zijn reis een jaar uit te stellen. Hoewel de situatie in de wereld nog onzeker is, is Lennart nu vertrokken met een negatieve CPR test uitslag in zijn tas. Verder heeft hij heel veel voorbereidingen getroffen. Zijn reisplannen heeft hij besproken met zijn internist, de risico’s en mogelijke scenario’s heeft hij op een rijtje gezet, zijn materiaal heeft hij uitvoerig kunnen testen en hij heeft heel erg veel kunnen trainen. 

"Dit jaar ben ik toch van plan om het nogmaals te proberen, juist om mij in te zetten voor dit enorm belangrijke doel. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan zo’n 100.000 mensen diabetes type 1 hebben. Juist nu het zo belangrijk is om gezond te leven, denk ik dat elke bijdrage die ik kan ophalen voor deze groep enorm waardevol is. En nu ben ik super fit en klaar om op avontuur te gaan!"


Volg Lennart! 

De eerste stop is bij zijn ouders, in Houten. Daar nog even lekker eten en slapen en op afstand afscheid nemen van wat familie en vrienden voordat hij richting Duitsland vertrekt. Waar hij precies is? Op zijn website www.lentochina.com volg je zijn live locatie en kan je een donatie doen voor meer diabetesonderzoek. . Ook gaat hij bloggen op www.diabetestype1.nl over zijn reiservaringen met diabetes. Blijf dus op de hoogte van de avonturen van Lennart en deel zijn actie vooral met anderen! Onderweg houdt Lennart zich aan de lokale maatregelen die in de landen gelden en tussen grensovergangen laat hij zich indien nodig testen zodat hij veilig de grenzen oversteekt. Onderweg fietst hij over het algemeen alleen en zal hij veel onderweg gaan kamperen, om zo het aantal mensen dat hij onderweg tegenkomt tot een minimum te behouden.

 

Zelf in actie komen?

Steun Lennart en zijn actie