Sam fietst ruim € 25.000 bij elkaar!

22-02-2021 | 15:00

Een jaar geleden kreeg Sam de diagnose diabetes type 1. Hij belande in een rollercoaster. Hij startte een blog op Instagram om zijn verhaal te delen en bedacht al snel een actie. Hij wilde op zijn 1ste 'diaversary' een Bossche Bol eten. Een verjaardagslekkernij die zijn dietiste hem had aangeraden, want daar zat minder suiker in dan bijvoorbeeld een stuk appeltaart. En zo kwam hij op het idee om precies een jaar na zijn diagnose een échte Bossche Bol in Den Bosch te halen. Hier ging hij wel 200 kilometer voor fietsen en zijn inzet laten sponsoren. Met zijn actie en verhaal inspireerde hij velen, waardoor volgers samen met hem (op afstand) in actie kwamen!

Tijd om gaan...

Op zaterdag 20 februari was het zover. De dag waar Sam een halfjaar naar had toegeleefd. De laatste weken was hij dagelijks bezig met zijn actie. Het was een dagtaak geworden. Tijd voor actie dus. Hij had er zin in!

Om 05:00 uur vertrokken hij en zijn zwager Dennis (ook met diabetes type 1) vanuit Heerenveen naar Den Bosch. De eerste vier uur gingen ze als een speer. Tot het zwaarste stuk aanbrak: ze moesten flink doortrappen in de Flevopolder, want daar stond een stevige wind. Veel volgers stonden langs de route om hen aan te moedigen. Ook ontvingen ze via de groepsapp updates en aanmoedigingen van de andere 6 actievoerders. Dit gaf Sam en Dennis weer extra motivatie.

Over de helft!

Langs de route in Veenendaal, moedigden team Acties en Evenementen Sam en Dennis aan. Dit was hun eerste langere stop. Zij maakten daar ook gebruik van om via Instagam wat vragen te beantwoorden. De volgers vroegen zich af of hoe het met de waardes, spier en zadelpijn ging. Ruim over de helft inmiddels, voelden zij het aardig in de benen, en het begon nu echt pittig te worden. Sam verbaasde zich erover hoe zijn waardes stabiel bleven, "waarschijnlijk door de adrenaline!"  Helaas had Dennis juist meerdere hypo’s en nam hij de nodige suikers om zijn waardes te verhogen. Na een kop chocolademelk en een laatste aanmoediging waren ze er klaar voor om hun uitdaging te voltooien.  

De finish 

Op de route heeft Sam, al fietsend, vragen beantwoord voor regionale media. Ook kwam zijn verhaal op de Instagram van NOS stories. Dat had hij nooit durven dromen!  Toen was het tijd voor de laatste 30 kilometers. Die werden gefietst op wilskracht, kilometer voor kilometer richting de eindstreep: de Bossche Bol en de bekendmaking van het sponsorbedrag. Aangekomen bij de finish werden ze enorm verrast door familie, vrienden en nóg meer pers. Moe, voldaan maar vooral overdonderd door emoties en het tot dan opgehaald bedrag van 23.919 euro vertrokken ze richting hun hotel. Tijd om uit te rusten en na te genieten van de actie.

Samen kan je meer bereiken

Het motto van het evenement Samen met Sam was: samen kan je meer bereiken. En hoe!? Samen met de andere 6 actievoerders, de inzet en steun van alle vrienden en familie, én alle donateurs, heeft Sam tot nu toe inmiddels meer dan 25.000 euro opgehaald voor diabetesonderzoek. En de teller loopt nog. Verder heeft Sam ook op een hele oprechte en positieve manier aandacht weten te vragen voor diabetes, een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land.

Het is een hele uitdaging geweest, maar het is geslaagd. Mijn doel is bereikt: meer aandacht voor diabetes. Ik probeer uit alles het positieve te halen. Ik vind het geweldig wat er allemaal is gebeurd en ben zeker aan het nagenieten, maar aan de andere kant is het heel jammer dat het nu voorbij is. Daarom: ik ga nu genieten, maar ik blijf mij inzetten voor het Diabetes Fonds. Ik vind dit geweldig om te doen!

Een paar dagen na de actie kan ik eindelijk beseffen wat ik allemaal heb opgezet. Het nagenieten is nog lang niet afgelopen en het bijkomen ook zeker niet haha!


Sam en alle actievoerders: mega bedankt. Wij zijn onwijs trots op jullie!

Meer lezen over deze bijzondere actie of nog een donatie doen? Kijk op www.diabeatit.nl/sam.

 

Nog een donatie doen? Dat kan!

Zelf in actie komen?