Handwerkfestijn 2019 groot succes: € 27.351,80 voor diabetesonderzoek

04-10-2019 | 16:08

Op 27 en 28 september vond de 13e editie van het Handwerkfestijn in Hoevelaken plaats. De opbrengst is € 27.351,80  en dat is weer meer dan vorig jaar. In totaal is er nu € 160.980,72 met het Handwerkfestijn opgehaald. Hiermee financieren we onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Vrijwilliger Marja Leijtens is de motor achter dit evenement en doet dit voor haar zoon en alle andere mensen met diabetes type 1.

Marja gaf kantklosles en had veel handwerkmaterialen liggen die ze niet meer gebruikte. Ze besloot ze te verkopen voor het Diabetes Fonds. Uiteindelijk groeide dit uit tot het Handwerkfestijn: een jaarlijkse markt voor creatievelingen met een enorm aanbod aan materialen, wol, garens en stoffen maar ook papier, kralen, boeken en tijdschriften. Marja komt in actie voor haar zoon en alle andere mensen met diabetes type 1. Diabetes is -naast astma- de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Marja: ‘Ik collecteerde al voor het Diabetes Fonds, maar ik wilde meer doen. Mijn zoon Lars (25) kreeg op 3-jarige leeftijd de diagnose diabetes type 1. Als je dat van dichtbij meemaakt wil je gewoon alles doen om bij te dragen aan de genezing van diabetes.’

Tijdens de eerste editie van het Handwerkfestijn waren er slechts enkele kraampjes. Nu zijn er tenten met een oppervlakte van 200 m2 met 1.000 bananendozen gevuld met handwerkmaterialen. In de loop der jaren is het Handwerkfestijn uitgegroeid tot een bekend fenomeen, bezoekers komen vanuit het hele land naar Hoevelaken. De opbrengst gaat volledig naar onderzoek naar genezing van diabetes type 1. Marja: ‘Dertien jaar geleden durfde ik niet te dromen dat het Handwerkfestijn er nu op deze manier zou staan.’ Mensen weten Marja inmiddels te vinden en schenken massaal verkoopmateriaal voor de handwerkmarkt. Tegenwoordig is er zelfs een antiquarisch handwerkgedeelte met kleden uit India, oud linnengoed, een kussenhoek en sieraden. 

Houd de Diabeatit actiepagina van het Handwerkfestijn in de gaten voor de volgende editie. Of stuur een mail naar marjaleijtens@kpnplanet.nl voor informatie en/of het sturen van de digitale nieuwsbrief.