Mooi interview met onze held Marja!

02-10-2017 | 14:00

Vandaag een mooi interview in de Amersfoortse Courant met één van onze helden: Marja Leijtens! Zij organiseert al 11 jaar het Handwerkfestijn en is collecteleider in Amersfoort en omgeving. Vanaf 30 oktober loopt zij collecte voor Diabetes Fonds. 

Lees hieronder het hele interview: 

‘Handwerkfestijn levert duizenden euro’s op voor Diabetes onderzoek’

Het leven van het gezin Leijtens uit Hoogland werd flink op z’n kop gezet toen er bij hun jongste zoon op 3-jarige leeftijd diabetes werd ontdekt. Hoe leg je zoiets aan een peuter uit? Sindsdien zet Marja zich in om het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes financieel te steunen. En met succes. 

Wat betekent het om een driejarig jongetje met diabetes te hebben? ,,Het betekent dagelijks bloed prikken en insuline toedienen”, vertelt Marja, ,,het is van levensbelang. Je komt in een medische molen van diabetes type 1 terecht.” Gelukkig reageerde haar zoontje er laconiek op met ‘mamma doen’ en Marja had iets van ‘kom maar op!’

Het bloed afnemen en insuline toedienen heeft op termijn de nodige impact op het lichaam, zeker bij een kind, er kunnen complicaties optreden. Fysiek reageert een diabetespatiënt via de bloedsuikerspiegel bij onder meer ziektes, sporten en bij stress. Diabetes is een chronische ziekte waar nog veel onderzoek voor nodig is. Dat is de reden dat Marja zich gepassioneerd inzet om voor het wetenschappelijk onderzoek naar diabetes geld in te zamelen.

Handwerkfestijn

Marja startte als collectant voor het Diabetes Fonds en werd daarna wijkcoördinator en collecteleider voor Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen. In 2006 startte ze een kleine rommelmarkt met handwerkspullen. Dit evenement bleek zo succesvol dat ze dit jaar in september de elfde editie van ‘het ‘Handwerkfestijn voor Diabetesfonds’ organiseerde. Samen met zo’n 35 tot 40 vrijwilligers brachten ze 800 bananendozen met handwerkspullen bij elkaar. Geïnteresseerde bezoekers komen uit Nederland, België en Duitsland. De opbrengst van dit jaar is al even bijzonder; ruim 16.500 euro.

,,Mijn zoon is niet ziek, maar moet er mee leren leven”, meent Marja, ,,volgend jaar houden we het Handwerkfestijn weer in Hoevelaken. De kleine prijsjes van de artikelen, alsook antiquarische benodigdheden brengen genoeg geld op. Inmiddels hebben we gedurende de afgelopen jaren meer dan een ton opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek.”

Uiteraard zoekt Marja nog collectanten en vrijwilligers voor volgend jaar. Interesse om mee te helpen? Contact: marjaleijtens@kpnplanet.nl